De hongerstaking van Eduard Disch op de stoep van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Rijnstraat in Den Haag wordt na bijna een maand beëindigd.
De 79-jarige Disch uit Maastricht kreeg vanochtend van een arts te horen dat het medisch gezien niet verantwoordelijk is om door te gaan met de actie. Na ongeveer vier weken zonder eten gaat het lichaam van een mens in 'starvation mode'. Het lichaamsvet is dan op en dus begint het lichaam aan de consumptie van de interne organen, wat kan leiden tot symptomen als gehoorverlies, dubbelzien, misselijkheid, braken, slechter zien en bloedingen in het spijsverteringskanaal.
Disch begon zijn hongerstaking op 12 juli als protest tegen de dreigende uitzetting van een gezin met drie kinderen uit Oezbekistan. Ondank dat de rechtbank na een paar dagen al bepaalde dat de familie voorlopig in Nederland mag blijven, bleef de Limburger in hongerstaking.
"Er zijn nog zo’n andere 300 kinderen die elke dag in angst en onzekerheid leven", zei Disch daarover. "Deze kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons. Ik ga door tot er een duurzame oplossing is voor deze kinderen."
Wake
Disch last de komende tijd een periode van herstel in om aan te sterken. Daarna is hij van plan om opnieuw actie gaan voeren voor een kinderpardon. Niet met een hongerstaking, maar met een dagelijkse wake. Niet voor het kantoor van de IND, maar voor het ministerie van Asiel en Migratie aan de Turfmarkt in Den Haag. "Daar zal immers dit besluit genomen moeten worden." De wake zal elke werkdag plaatsvinden tijdens kantooruren.